OBA.SK CSOM.HU AMB.RO
imprima  |

Prevenirea pagubelor din timpul transportului cu ajutorul senzorilor

Utilizarea senzorilor poate preveni producerea pagubelor din timpul transportului. Cele mai multe pagube se produc in timpul manipularii marfurilor datorita neglijentei lucratorilor.

Senzorii fac posibila identificare persoanei responsabile, punand in evidenta manipularea incorecta sau necorespunzatoare a marfurilor.

Prezenta senzorilor ii determina pe manipulatori sa fie mai atenti la incarcarea si descarcarea pachetelor si sa le manipuleze conform instructiunilor si normelor cerute.


Senzor de soc (Shockwatch)

Instrumentele sau marfa sensibile la lovituri, caderi, socuri diverse, pot fi deteriorate chiar daca exteriorul ambalajului nu prezinta urme specifice. Daca marfa sau ambalajul se deterioreaza, atunci de obicei transportatorii dau vina pe ambalajul necorespunzator si nu recunosc manipularile gresite ale marfii. Senzorul de soc este o metoda eficienta atat pentru expeditor cat si pentru destinatarul marfii, care are drept scop evitarea situatiilor neplacute si rezolvarea divergentelor.

Senzorul are o dimensiune si o forma care atrag atentia. El trebuie plasat pe laturile pachetului. Este autoadeziv. Senzorul care se afla in mijlocul etichetei va deveni de culoare rosie in cazul in care pachetul a fost supus unui tratament necorespunzator (a fost lovit, a cazut, a fost aruncat, etc.).

Senzorii au mai multe trepte de sensibilitate, de aceea trebuie ales in functie de sensibilitatea marfii si de modalitatea de ambalare.

Senzorul Shockwatch sesizeaza de fapt acceleratia/deceleratia care depasesc limitele prestabilite. In cazul depasirii acestor limite, lichidul din interiorul indicatorului se coloreaza in rosu.

Senzorul Shockwatch este sensibil si inainte de utilizare, de aceea trebuie avut grija de el in timpul transportului si in timpul manipularii dinaintea utilizarii.


Senzor de rasturnare (Tiltwatch)

Se utilizeaza la marfuri care nu permit rasturnarea. Senzorul semnalizeaza destinatarului daca in timpul transportului s-a intamplat acest lucru.

Senzorul cu eticheta autoadeziva trebuie asezat pe doua laturi perpendiculare ale pachetului, acolo unde, cu prezenta sa atrage atentia manipulantilor. Daca pachetul a fost rasturnat la mai mult de 850, atunci indicatorul din mijloc devine rosu.

Senzorul Tiltwatch devine functional doar dupa ruperea unui sigiliu, de aceea, inainte de utilizare, transportul si depozitarea sa nu pot cauza deteriorarea senzorului.

 

Senzor de temperatura ridicata (WarmMark)

Daca temperatura mediului ambiant depaseste o anumita valoare, anumite marfuri sensibile la temperaturi ridicate pot fi compromise. Daca in timpul transportului agregatul de racire al camionului se strica sau temperatura mediului ambiant creste intr-o masura in care temperatura atinsa duce la deteriorarea marfii, senzorul WarmMark va face cunoscut acest lucru destinatarului.

Senzorul WarmMark este disponibil pentru mai multe trepte de temperatura si trebuie ales in functie de sensibilitatea marfii.

Senzorul WarmMark informeaza si despre lungimea perioadei de timp in care temperatura a depasit temperatura maxim admisa. Cu cat mai multe Ť gemulete ť se coloreaza in rosu, cu atat mai mult timp pachetul dumneavoastra a fost supus unor temperaturi ridicate.

Senzorul se activeaza prin extragerea unei placute de plastic, de aceea, transportul si depozitarea lui se pot face in orice conditii de temperatura. Suportul senzorului WarmMark este o eticheta autoadeziva care se amplaseaza in locul dorit.


Senzor de temperatura scazuta (ColdMark)

Anumite marfuri care sunt sensibile la frig, la temperaturi scazute sau la inghet se pot deteriora datorita acestor factori. Senzorul ColdMark face posibil ca destinatarul si expeditorul sa poata controla daca in timpul transportului sau al depozitarii temperatura a scazut sub valorile admise.

Senzorul ColdMark este disponibil in trei variante : pentru -30C, 00C si +40C. Senzorul este alcatuit dintr-un tub subtire de sticla in care se gasesc doua lichide de culori diferite, neomogenizate. Sub actiunea temperaturilor scazute, cele doua lichide se amesteca ireversibil iar indicatorul, care in conditii de transport corespunzatoare este si se mentine transparent, devine violet.

La transportul si depozitarea senzorului ColdMark, trebuie avut in vedere ca este activ. Astfel, orice temperatura scazuta il face inutilizabil.Senzor de umiditate

Unele marfuri sunt sensibile la valorile scazute sau ridicate ale umiditatii relative a aerului. Senzorul de umiditate este o metoda simpla si eficienta care indica umiditatea relativa dintr-un spatiu inchis.

In timpul depozitarii indelungate, datorita verificarii senzorului ne putem da seama daca s-au modificat conditiile din interior, respectiv daca s-a modificat umiditatea relativa a aerului, ceea ce poate duce la deteriorarea continutului.

In invelisul de folie protectoare se poate aseza un geam de observare care face posibila urmarirea modificarii umiditatii relative a aerului din interior fara desfacerea ambalajulu.

 

Colectoare de date

Colectoarele de date sunt dispozitive electronice care in timpul de observare (ex. In timpul transportului) inregistreaza la scurte perioade de timp valorile de temperatura, umiditate relativa a aerului si acceleratie /deceleratie.

Dispozitivul stocheaza datele in memoria sa si apoi, acestea pot fi descarcate pe calculator, Aici are loc prelucrarea, intocmirea unei diagrame si analiza finala a datelor.

Colectorul de date se poate utiliza si pentru verificarea rutelor de transport, si anume, la ce actiuni a fost supusa marfa in timpul transportului.

Colectoare de date pentru stivuitoare

Cu ajutorul colectoarelor de date pentru stivuitoare, conducerea logistica poate primi informatii privind utilizarea stivuitoarelor pe schimburi, pe stivuitor sau de manipulantul stivuitorului.

Cu ajutorul colectorului de date se va crea o imagine clara asupra eficacitatii miscarii fortei de munca, a miscarii utile in timp si, de la caz la caz, de eventuala bruscare a marfurilor.

Dispozitivul montat pe stivuitor are o sensibilitate maxim stabilita iar, la depasirea valorilor stabilite, dispozitivul emite un semnal sonor si poate opri utilajul. Acesta va putea fi repornit doar cu ajutorul responsabilului de sector.