OBA.SK CSOM.HU AMB.RO
imprima  |

Protectie impotriva descarcarilor electrostatice (ESD) in industria electronica

Piesele electronice miniaturale trebuie protejate in timpul transportului, al depozitarii si al manipularii de eventualele descarcari electrostatice accidentale care pot fi daunatoare acestor componente. In acest scop, va recomandam utilizarea, dupa caz, a ambalajelor: antistatice, conductoare si asa-numitele "pungi protectoare ESD". Pentru rezolvarea problemelor dumneavoastra va rugam sa solicitati sfatul nostru.

ESD = Electrostatic Discharge = Descarcare Electrostatica

Descarcarea directa este fenomenul pe care l-a intalnit deja toata lumea in momentul dezbracarii unei haine sau in momentul atingerii unor obiecte. Scanteia care apare, insotita de un efect luminos si sonor, ne cauzeaza mici neplaceri.
Curentul descarcarii directe poate "topi" componentele unui circuit miniatural.

Schimbarea campului electrostatic poate induce un curent daunator intr-un circuit.

Frecarea dintre doua materiale (aparat electronic si ambalaj) poate genera un camp electrostatic si o tensiune care sa dauneze componentelor circuitului.Pungi de polietilena antistatice : (conform Mil B. 81705C Type II)

Este ambalajul produselor care nu sunt sensibile dar care trebuie introduse intr-o zona cu asa-numita protectie ESD. La suprafata ambalajului nu se genereaza sarcini electrostatice datorate frecarii, datorita rezistentei mici de suprafata a ambalajului, acestea fiind distribuite in mod egal. Nu contine amine si este eficienta si la o umiditate scazuta a aerului. Adaosul antistatic nu influenteaza puritatea si calitatea materialului. Este disponibila in culorile roz sau transparenta, si poate fi livrata la diferite dimensiuni in functie de necesitatile clientului.

Punga conductoare de polietilena

Are proprietati apropiate pungilor antistatice, diferenta fiind doar ca rezistenta de suprafata este mult mai mica. Capacitatea de conductie este asigurata de continutul crescut de carbon al plasticului. Nu este transparenta. Poate fi folosita la protectia aparaturii nu foarte sensibile. Descarcarea electrica din exterior trece prin punga. Poate fi imprimata la cerere si poate fi livrata in diferite dimensiuni, in functie de necesitatile clientului.
Pungi protectoare ESD : (conform Mil B. 81705C Type I si Type III)

Punga protectoare ESD are intre doua straturi de plastic un strat de aluminiu si functioneaza dupa principiul "coliviei" Faraday. In acest mod aparatul din interior este protejat de orice efect electric extern. Se utilizeaza pentru ambalarea aparatelor sensibile ESD.

Fiecare punga este imprimata cu logo-ul de atentionare ESD. Este disponibila in nuanta gri transparent cu inchidere libera sau cu sine de plastic.

La cerere punga ESD poate fi combinata cu folie cu perne de aer care asigura si protectie mecanica. Este reutilizabila.

In varianta cu protectie anti-umiditate, punga ESD contine aluminiu sub forma de folie, aceasta asigurand o protectie contra umiditatii si a vaporilor de apa. Capacitatea de penetrare este mai mica de 0.02 [g/m2/24 h]. Poate fi utilizata si pentru impachetari in vacuum. Exista o varianta pentru aparatele foarte sensibile, cu un coeficient de penetrare de 0.0006 [g/m2/24 h].

Pungile cu protectie anti-umiditate se utilizeza impreuna cu absorbantii si indicatoarele de umiditate.